Recherche sur le site

Nouvelles du CRAIG

Parlement wallon et Parlement de la Communauté française - audition sur le Traité européen sur la stabilité, la coordination et la gouvernance

Ce 4 décembre 2013, B. Bayenet, professeur à l'ULB et vice-président du CRAIG, a été auditionné lors de la réunion conjointe de la Commission des affaires générales, de la simplification administrative, des fonds européens et des relations internationales du Parlement wallon et de la Commission des Relations internationales et des Questions européennes, des Affaires générales et du Règlement, de l'Informatique, contrôle des communications des membres du Gouvernement et des dépenses électorales du Parlement de la Communauté française. 

 

Le Ministre Geert Bourgeois sur le Concordat en Alsace-Moselle

Sur son site web, le Minsistre flamand des AFfaires intérieures, le NVA Geert Bourgeois, commente la récente décision de la Cour constitutionnelle française sur le Concordat en Alsace-Moselle : 

"Elzas-Moezel blijft buitenbeentje in Franse lekenstaat
22 februari 2013

Het Franse Grondwettelijk Hof (Conseil constitutionel) heeft deze ochtend in een opmerkelijke beslissing de aparte positie van de regio Elzas-Moezel (Alsace-Moselle) in de verhouding Kerk-Staat bevestigd.

Frankrijk is, luidens het eerste artikel van de grondwet, een “république laïque”, een “lekenstaat”. Anders dan bij ons en in de meeste West-Europese landen, is de scheiding tussen Kerk en Staat er (zo goed als) absoluut. Terwijl religies en levensbeschouwingen bij ons een plaats hebben in de publieke ruimte en de overheid onder meer de wedde en het pensioen betaalt van bedienaars van de eredienst en van afgevaardigden van de organisaties die morele diensten verlenen op basis van een niet-confessionele levensbeschouwing, heeft Frankrijk sinds 1905 een regime van laïcité. ‘L’Etat ne reconnaît, ne salarie ni ne subventionne aucun culte’, staat in de wet van 1905. 

Weinig of niet bekend bij ons is, dat de drie departementen die de regio Alsace-Moselle vormen (Bas-Rhin, Haut-Rhin en Moselle) een uitzondering op de regel vormen. Omdat zij van 1871 tot 1919 – en dus in 1905 – tot het Duitse Rijk behoorden, is het Concordaat dat Frankrijk en het Vaticaan in 1801 sloten, er nog altijd van kracht. De bedienaars van vier erkende erediensten krijgen een staatswedde; in het lager en middelbaar onderwijs is godsdienst een verplicht vak, waarvoor de ouders evenwel dispensatie kunnen vragen.
Hoewel het bijzondere statuut geregeld ter discussie is gesteld, bleef het telkens weer overeind. Het was dan ook uitkijken naar het antwoord van de Conseil constitutionnel op een prejudiciële vraag van de Raad van State (Conseil d’Etat). De vraag was gesteld in het kader van het beroep van de ‘Association pour la promotion et l’expansion de la laïcité’ tegen de betaling door de staat van de wedde van protestantse dominees. In feite had ze betrekking op de hele bijzondere regeling voor de regio Elzas-Moezel.
Volgens de rechters van de Conseil constitutionnel is de overheidswedde van de dominees – en daarmee de hele bijzondere regeling – niet strijdig met de grondwet van de Franse Republiek. Toen de grondwetgever in 1946 en opnieuw in 1958 Frankrijk uitriep tot “république laïque”, had hij niet de bedoeling de bijzondere regeling voor bepaalde delen van het grondgebied op de helling te zetten, zegt de Conseil.

Daarmee is het debat gesloten – of niet? De “Fédération nationale de la libre-pensée” heeft al opgeroepen om op 4 mei in Straatsburg te betogen tegen de opheffing van het Concordaat.

Geert Bourgeois, Viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand"

Nos différents domaines de compétences


Gouvernance & finances locales

Economie


Intégration

Actions & politiques publiques